Országos ellenőrzést rendelt el a gíroszt árusító éttermekben és büfékben a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH). Az akcióban az élelmiszer-higiéniai és élelmiszer-biztonsági előírások betartását, a nyomonkövethetőség biztosítását és a megfelelő konyhatechnológia alkalmazását ellenőrzik.
Közleményükben azt írják, az utóbbi időben több probléma is felmerült a gírosz készítésével és árusításával kapcsolatban. Több esetben megszakadt a hűtési lánc, nem tudták megfelelően igazolni a hús eredetét, vagy gondok voltak a konyhák tisztaságával. Az eddig lefolytatott hatósági ellenőrzések közel 70%-ánál találtak kifogásolni valót az ellenőrök, 4 büfét ideiglenesen be is zárattak.
Az NKFH az országos ellenőrzésen azt vizsgálja, a vendéglátóegységek megfelelnek-e az élelmiszer-biztonsági és higiéniai előírásoknak. Kiemelten figyelik az alapanyagok eredetét és nyomonkövethetőségét, a tárolási és hőkezelési hőmérsékletek betartását, valamint a konyhai folyamatokat, mint például a hús pácolásását és nyársra húzását.
A vizsgálatok emellett érintik a dolgozók személyi higiéniáját, a munkaterületek tisztaságát, a fogyasztók allergénekről való tájékoztatását, valamint hogy a vendéglátók megtettek-e minden szükséges hatósági bejelentést.
Olvasd tovább itt: hvg.hu
